autoKAP 3

2011.07.17. 14:08 niethammer

Az eddigi tapasztalatok alapján elkészült a harmadik KAP is. A vezérlés továbbra is PIC alapú, de egy nagyobb PIC16F877-es típust választottam. Egyrészt volt belőle több is, másrészt sokkal több portja van, így egy 7 szegmenses kijelzőt is ráraktam. 2 db nyomógombbal lehet működtetni a vezérlést. A PIC 256 bájt belső EEPROM-al rendelkezik, így a beállításokat megőrzi a kikapcsolás után is.

Kimenetek:

  • automatikus beállítások (fókuszálás) kimenet
  • exponálás kimenet
  • motor kimenet

A fényképezőgépen félig le kell nyomni az exponáló gombot, hogy mindent beállítson. Ráadásul csak akkor exponál, ha mindent rendben beállított. A programban erre 2 sec időt hagytam. Utána 0,5 sec exponálás jön, majd végül a motor vezérlés 0,2 sec-ra.

Ez a normál működés. Exponálás és kb. 20 fok fordulat, majd ismét exponálás, stb..

Ezt neveztem el 0-ás üzemmódnak. Készítettem egy olyan üzemmódot, amikor a fordulás után 3 képet is készít egymás után. Ezzel próbálom a gép billegését kiküszöbölni. A három képből valamelyik valószínűleg jó lesz. Ez az 1-es üzemmód.

A 2-es üzemmódban csak folyamatosan exponál, de nem forgatja a gépet. A 3-asban meg csak forgat. Ez utóbbi akkor használható, ha videó felvételre kapcsolom a gépet.

Bekapcsoláskor az utolsó üzemmódban indul a vezérlés, de átkapcsolható az egyik nyomógombbal másikba. A másik gomb lenyomásával 2 perc várakozás kapcsolható be, mielőtt fényképezne. Így van idő a gépet felküldeni.

A motor külön tápot kapott (2db akku), a vezérlés 9V-os elemről megy. A kimeneteket FET-ekkel kapcsolgatom, hogy minél kevesebbet fogyasszon a vezérlés.


A tesztrepüléshez nem volt ideális a szél, mert gyakran megerősödött, és nem volt stabil a gép helyzete. A 30 képből fele elmosódott, de volt 2 olyan kép, amit össze lehetett illeszteni panoráma képpé: 

 

Szólj hozzá!

Címkék: autokap 3

A bejegyzés trackback címe:

https://kitekap.blog.hu/api/trackback/id/tr143074281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása