autoKAP4

2015.07.04. 17:24 niethammer

Az automata KAP-ok fejlesztésével sohasem állok le. A negyedik verzió a következő paraméterekkel rendelkezik:

A függőleges tengely forgatását fogaskerekes áttétellel egy átalakított szervo oldja meg. Erre a motorra elég egy impulzust adni, és fordul 20-30 fokot. Mivel kiszedtem belőle a szervo végállás blokkokat, teljesen körbe tud fordulni

A vízszintes tengelyen egy fém fogaskerekes szervo van. Ennek a vezérléséhez kell a PWM jel.

Mindkét motort a PIC áramkör működteti úgy, hogy egy teljes kör után billen a kamera lefelé, majd megint megy egy teljes kört.

kap4.jpgÚj megoldás a zsinórra rögzítés. Teljesen elhagytam a zsinórokat, és csak 2 részből álló fém stabilizálást használtam. Az U alakú profilt csak ráakasztom a sárkány zsinórjára, majd a gumiszalaggal körbetekerem, és így rögzítem, hogy ne csússzon le. A zsinórral együtt jobbra-balra el tud fordulni. A felfüggesztés viszonylag rövid, így kicsi a kilengése.

Az első reptetés jól sikerült. A zsinóros stabilizáláshoz képest nem volt több homályos kép.

A videó elején képekkel mutatom be az alkatrészeket, a végén pedig valós időben 2 teljes kör látható. A Canon gép CHDK scripttel exponál. Az elején csak visszaszámlál, majd a lehető leggyorsabb tempóban exponál. Minden harmadik kép után hangosan csipog, amit lent még 100 m magasság esetén is lehet hallani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitekap.blog.hu/api/trackback/id/tr157595642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása