autoKAP 1

2011.06.29. 12:21 niethammer

Az Interneten a sárkányról készült légifotózást röviden KAP-nak nevezik. (Kite Aerial Photography) Ennek lényege, hogy egy digitális fényképezőgépet küldünk fel a sárkánnyal, majd a levegőben fényképezünk. Ezt nagyon sokféleképpen megtehetjük. A profik nagy 8-10 Mpixeles gépeket küldenek fel távirányítható tartóval, amelyik bármelyik irányba képes forgatni a gépet.

Mivel a kamera nagyon mozogna, ha nem stabilizálnánk, szükséges egy picavet nevű szerkezet, ami lehetőleg vízszintesen tartja a gépet.

Az első verzióban törekedtem az egyszerűségre. A picavet egy CD tartó teteje volt, görgők helyett dróthurkokat használtam. A forgatást egy CD kidobó motorja biztosította. A fényképezőgépet és a forgatást egy PIC áramkör vezérelte teljesen automatikusan. Bekapcsolás után forgatott egyet a motoron, majd exponált. Utána várt egy kicsit és újra forgatás, exponálás.

A digitális gép nagyon olcsó gsmart mini 2 típusú gép. Könnyen szét tudtam szedni, és ki tudtam vezetni az exponáló gombot.

 

Ez a verzió jól működött, csak a fényképezőgéppel voltak gondok. Belső akkuja volt, ami nagyon hamar lemerült. Ha feltöltöttem, akkor pár nap alatt magában kisült. A felbontása sem volt valami jó.

  

Ha esetleg meg akarod építeni, akkor letöltheted PDF-ben a teljes leírást innen:

http://vlogo.hu/kitekap/autoKAP.pdf

 A PIC leégethető programja pedig HEX fájlban innen:

http://vlogo.hu/kitekap/digi_cam2.hex

Szólj hozzá!

Címkék: autokap 1

A bejegyzés trackback címe:

https://kitekap.blog.hu/api/trackback/id/tr363024334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása